Home - Biografia - La FanfarraRéseau Méditerrannée - Textos/Books - Artículos - Press - Fotos - Video - Fest. Òpera Butxaca


 

Foto Albert Fortuny: Baixar en alta resolució
----------------------------------------------

Altres imatges i espectaclesEls tres de La Fanfarra al pont de "Malic a Babilònia"
 


A Dues Mans
 


Claudia Schneider i Polichinela en  "Euridice i els Titelles de Caront".Saló d'Anubis


A Mans Plenes
 

TONI RUMBAU                               English          Castellano


- Nascut a Barcelona (1949). Estudis al Liceu Francès de Barcelona. Llicenciat en Filología, especialitat de Literatura Espanyola, Universitat de Barcelona.

- Viatges a Itàlia, Turquia, Iran i Afganistan en 1972.

- Instal.lat a Dinamarca el 1972 i resident a Portugal de 1974 a 1975.

- El 1976 funda a Barcelona la companyia La Fanfarra de Teatre de Marionetes, junt amb Mariona Masgrau i Eugenio Navarro.

- Autor dels guions de la companyia durant la seva primera etapa, fins el 1992. Obres: “Les Aventures de Malic”, “La Història del Rei Trist”, “Aquil.les i la Tortuga”, “La Llegenda de San Jordi”, “Els Pastorets”, “La Història de Li o Malic a la Xina”, “Malic a Nova York o La Claveguere Lírica”, “Malic i la Font de l'Eterna Juventut”, “Faustí”, “Calidoscòpia” (escrita en col.laboració amb Rafael Sender), “La Reina Blanca”, “Carmen” (escrita en col.laboració amb Joan Casas), “Europa” (escrita en col.laboració amb Miguel Vigo”, “Malic Enamorat”.

- El 1980 neix el seu fill Octavi Rumbau Masgrau.

- Amb el seu espectacle solista “A Dues Mans” i amb altres espectacles de La Fanfarra, ha recorregut el món sencer, actuant per tot Europa, Escandinàvia, al Marroc, Egipte, Líban, Turquia, Pakistan, Índia, Xina, Rússia, Albània, Brasil, Argentina...

 - El novembre de 1984 obre amb La Fanfarra el Teatre Malic de Barcelona, sala alternativa pionera de tot el país. Des de 1992 es fa càrrec en solitari de la direcció del mateix. El teatre rep el Premi Especial de la Crítica (1991), el Premi Ciutat de Barcelona de Teatre (1992) i el Premi Fad (un Aplaudiment, el 1993).

 - El 1993 inaugura un Festival d'Òpera de Butxaca a Barcelona del que és director y que el 2007 (novembre) va arribar a la seva dotzena edició.

 - Escriu les obres de teatre infantil “Perot lo Lladre” i “Perot a Tarraco” per a companyia Maremàgnum de Barcelona.

 - El 1999 estrena l'obra “L'Ombra i el Doble” al Festival d'Estiu de Barcelona (Grec'99).

 - El 2001 estrena l'òpera “Eurídice i els Titelles de Caront” de la que és autor del llibret, amb música de Joan Albert Amargós (Festival Grec’2001). El llibret d'aquesta òpera está publicat en la colección teatral de la Editorial Arola de Tarragona. Igualment existeix un enregistrament en cd de l'obra editat per Harmonia Mundi.

 - L'octubre de 2002 publica la seva primera novel.la “La Catedral de las Ruinas”, editada por Arola Editores.

 - El novembre de 2002 crea junt amb Karim Dakroub (Beirut), Cengiz Ozek (Istambul), Habiba Jendoubi (Tunísia), Hamdy el Tounsy (El Cairo) i Víctor Molina (Barcelona) la xarxa Ombres et Marionnettes de la Méditerrannée.

 - El desembre de 2002 tanca el Teatro Malic, després de 18 anys d'existència.

 - El 2003 viatja a París, Tunísia (2º Encontre de la Xarxa Ombres et Marionnettes de la Méditerranné), al Festival de Teatre de Xipre costat turc amb "A Dues Mans", al Festival de Titellesde Beirut amb "A Dues Manos" i participa en el curs "Le langage des Théâtre Populaires de la Méditerrannée: Marionnettes, Ombres, Énergie et Tradition", fet a Beirut.

 - El setembre i octubre de 2003, és artista convidat (Fellow) per la Fundació Bogliasco (Centro di Studi per le Arte e la Leteratura de la Liguria, Italia), per a escriure el llibret d'òpera "Doble Sombra", projecte a realitzar amb el compositor italià Federico Ermirio i el director d'escena Luca Valentino.

 - El 2004, inicia junt amb Dietrich Grosse una nova etapa del Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions.

- L'octubre de 2005 apareix el seu llibre "
Fumar en Pipa o la Retorta de los Sueños", amb fotografies d'Albert Fortuny, publicat per Arola Editors.

- El 2005 s'estrena també la Cantata “
L'Assemblea dels Infants” amb text de Toni Rumbau i música de Joan Albert Amargós, encàrrec de l'Auditori de Barcelona

- L'abril de 2007, presenta el seu llibre "Malic, l'Aventura dels Titelles", relat autobiogràfic i llibre de memòries sobre La Fanfarra i el Teatre Malic. Editat per Arola Editors. D'aquest llibre han aparegut ja les edicions en castellà i portuguès (editada aquesta última pel Museu da Marioneta de Lisboa)

 - L'octubre 2007, estrena l'òpera “Saló d'Anubis o l'Acadèmia de Lilí&Danté” amb el compositor Joan Albert Amargós, el director d'escena Luca Valentino i l'escenògraf José Menchero. "Saló d'Anubis" es va representar a Winterthur (Suïssa), a Darmstadt (Alemanya), i al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona.

- El març de 2008 presenta el seu  llibre "La Colla de la platja i el Futur de Catalunya", novel.la-assaig, editada per Arola Editorial.

- L'abril de 2009 presenta el seu nou espectacle de titelles i ombres titulat "A Mans Plenes".

- L'any 2010 inicia el projecte "Rutes de Putxinel·li. Titelles i Ciutats d'Europa". El llibre es publica en català, castellà i portuguès l'any 2012 i 2013.

- El 2012, obertura dels tres portals digitals dedicats al món de la marioneta: Puppetring (in English), Titeresante (en español) i Putxinel·li (en català). Putxinel·li i Titeresante s'han convertit en portals temàtics de referència.

- L'any 2015 organitza com a comissari l'exposició 'Figures del Desdoblament' a l'Arts Santa Mònica de Barcelona (veure aquí). L'exposició compta amb un catàleg que es pot comprar aquí. Fa néixer igualment el Festival IF Barcelona, que des d'aquest any es realitza en edicions bienals a Barcelona. El Festival compta en aquests moments amb un equip propi de gestió.

- L'any 2018 publica On Line la novel·la 'El Titellaire, l'Ou, Barcelona i l'Extravagància'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Links Contact